Snel naar...

bevers
5-7 jaar
welpen
7-11 jaar
zeeverkenners
11-16 jaar
wilde vaart
16-18 jaar
stam
vanaf 18 jaar

 

Scoutfit

De Scoutfit geeft een gevoel van groepsverbondenheid; zoals ook bij een sportvereniging een sporttenue een vereiste is, dragen scouts bij elke bijeenkomst een Scoutfit en ook bij elk optreden naar buiten in groepsverband.

 

De Scoutfit

De Scoutfit bestaat uit:

  • De Zuiderkruisdas
  • Een Beverblousse (rood), Welpenblousse (groen), Verkennersblousse (blauw) of Wilde Vaart trui.

De Zuiderkruisdas, insignes, bevertrui en scoutingblousses zijn verkrijgbaar bij de Scoutshop. De Scoutfit moet worden gedragen vanaf de eerste dag van installatie. De Wilde Vaart trui wordt besteld bij de leiding van de WVA.

Kijk bij de speltakken welke Scoutfit er bij jouw onderdeel hoort.

Insignes

Bij Scouting Zuiderkruis worden er, net zoals bij alle andere scoutinggroepen, insignes gebruikt voor op de Scoutfit. Waar deze insignes moeten komen is in onderstaande tekening te zien.

Insignes zijn ook te verkrijgen bij de Scoutshop. Niet alle insignes moeten individueel gekocht worden, er worden ook door de groep insignes aangeschaft. Welke insignes precies gekocht moeten worden weet de leiding.

Soutfit

1. Het regioinsigne; dit insigne laat zien uit welke regio een scout komt. We plaatsen dit insigne op de rechtermouw.
2. Het naambandje; dit insigne komt ook op de rechtermouw boven het regioinsigne. Op dit insigne staat de naam van de scoutinggroep waar de scout lid van is.
3. Het speltakinsigne; dit insigne laat zien bij welke speltak de scout zit. Dit insigne komt op de rechterborstzak.
4. De groepsdas; deze das is onderdeel van de Scoutfit. De das verschilt per scoutinggroep. Bij ons is de das blauw met een wit randje.
5. De dasring; de dasring houdt de das aan de hals bij elkaar. Dit kan een ronde leren lap zijn met twee gaten waar de das doorheen gaat, maar er zijn ook gevlochten dasringen.
6. Insigne Scouting Nederland; dit insigne komt op het linkerborstzakje en geeft aan dat een scout lid is van Scouting Nederland.
7. Het bakslint; bij de Welpen een insigne, bij de zeeverkenners een lint dat laat zien in welke bak of nest een scout zit. Dit verschilt dus per speltak.
8. Overige insignes; op deze mouw moeten de overige insignes komen zoals zeilinsignes, EHBO-insignes en tal van andere insignes!

Reddingsvesten

Alle Zeeverkenners en Wilde Vaarders moeten aan boord altijd een reddingsvest dragen. Deze vesten moeten voldoen aan de door ons gestelde eisen.

De groep biedt eens per jaar de mogelijkheid om een goed reddingsvest aan te schaffen. Het kan zijn dat gedurende het lidmaatschap van een waterwerk speltak, het lid het reddingsvest moet vervangen door de toename van zijn of haar gewicht.

Verder dienen verkenners en wilde vaartleden aan boord altijd gym- of bootschoenen te dragen.