Snel naar...

bevers
5-7 jaar
welpen
7-11 jaar
zeeverkenners
11-16 jaar
wilde vaart
16-18 jaar
stam
vanaf 18 jaar

Geschiedenis

 

De geschiedenis van de Zuiderkruisgroep

Om onze groep wat beter te leren kennen een beknopt stukje geschiedenis. De naam Zuiderkruis vindt haar oorsprong op een van de meest onherbergzame gebieden op onze aarde: de Zuidpool. Daar is het sterrenbeeld Zuiderkruis (Crux) zichtbaar. Ook is het de bestemming van diverse poolexpedities door grote ontdekkingsreizigers. 

Zuiderkruis is niet alleen de naam van een sterrenbeeld maar ook de naam van het schip The Southern Cross dat in 1899 Antarctica bereikte, zij het bij lange na niet als eerste. De opvarenden waren wél de eersten die overwinterden op dit doorgaans frisse continent. Onze groep is naar alle waarschijnlijkheid genoemd naar dit schip.

Onze lelievletten hebben ook namen gekregen van schepen die aan deze poolexpedities deelnamen of als redding kwamen. Van sommige scheepsnamen hebben we een stukje geschiedenis kunnen vinden.

Een groepje welpen voor de tent in 1951

Voor zover bekend is de Zuiderkruisgroep de oudste, nog bestaande, zeeverkennersgroep van Nederland. Jongens en meisjes uit alle lagen van de bevolking voelen zich in deze tijd nog steeds aangetrokken tot de avonturen die het Zuiderkruis biedt voor alle leeftijden. Voor de Bevers en Welpen op de velden en in het bos. Voor Zeeverkenners en Wilde Vaart op 'de Wijde Blik' en tijdens de trektochten in het voorjaar en de zomer door heel Nederland. Ook is er een plekje voor Stamleden van 18 jaar en ouder.

Dat is wel eens anders geweest. Vroeger werden alleen de jongeren uit de betere kringen Zeeverkenner. Scouting was destijds voorbehouden aan gegoede burgers. Tegenwoordig is dat niet echt meer zo. Na de oorlog werd niet meer op rang of stand gelet en werd de Zuiderkruisgroep voor iedereen toegankelijk.

Groepsdag 1951

De man die de groep populair maakte was de Engelsman William Timperley. Hij werd in 1927 schipper van de groep. Tijdens de bezettingsjaren (1940-1945) werd scouting door de Duitsers verboden en Timperley werd vanwege zijn nationaliteit afgevoerd naar Duitsland. Tenslotte was Groot-Brittanie de aardsrivaal van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.

Op 15 mei 1945 kwamen de tien overgebleven Zuiderkruisleden weer bijeen. Twee maanden later voegde de veilig naar ons land teruggekeerde Timperley zich bij hen. Onder leiding van Timperley blies deze club na de oorlog de Zuiderkruisgroep opnieuw leven in, die tot op heden nog steeds bestaat.

Schipper Timperly

 

De geschiedenis van Scouting Nederland

Wil je weten hoe Scouting in Nederland is ontstaan? Op de website van Scouting Nederland staat een overzicht.